Domov Župnija Novice Oznanila 06. 12. 2015

Oznanila 06. 12. 2015

PDF natisni E-pošta

 


2. ADVENTNA NEDELJA

06. 12. 2015

BOG PRIHAJA, PRIPRAVIMO MU POT

Današnji evangelij poudarja, naj ljudje ne obupajo, saj da jim Bog daje še eno možnost, da se spreobrnejo. Samo v zgodovini Izraela so se ljudje velikokrat oddaljili od Boga. Bog se jim je kljub temu stalno bližal, kakor opisuje prerok Baruh v prvem berilu. V evangeliju pa jim naroča, naj pripravijo pot, ker bi se jim rad približal in jim podaril odrešenje. Bog je in nas vabi: »Pripravite Gospodovo pot!« (Lk 3,4). Gospod je po svojem glasniku Janezu Krstniku govoril v puščavi. Puščava je kraj samote in vanj se umaknejo ljudje, da bi se srečali z Bogom. Tudi kdor bi rad sredi decembrskega hitenja imel nekaj časa zase, se mora umakniti v »puščavo« molitve. Tam se bo lahko umiril in gojil svoj odnos z Bogom. Povabimo k temu srečanju še našega zakonskega tovariša, otroke ali koga drugega. Zavestno si sredi napetosti decembrskih dni poiščimo pet minut časa zase, za naše najbližje in za Boga. Gospod je po Janezu Krstniku spregovoril v točno določenem zgodovinskem okolju, »v petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje …«.

Bog prinaša odrešenje v konkretno okolje. Zato prinaša odrešenje tudi v naše konkretne razmere in naš čas. Obdobje pred božičem in novim letom je dokaj napeto. Hitimo, ker moramo postoriti veliko stvari: pospraviti, poskrbeti za darila in obiskati prireditve … Zlahka se zgodi, da zaradi te naglice in tekanja postanemo živčni. Odnosi v družinah in drugih okoljih hitro postanejo napeti in drug drugemu očitamo, da je veliko dela in smo za vse sami. In adventni čas, ki naj bi bil predvsem čas lepega pričakovanja Božiča, se lahko spremeni v nervozno in živčno tekanje. Zato v letošnjem adventu po molitvi poživimo zavest, da Jezus prihaja k nam, da prihaja v naše napete ali celo zapletene družinske odnose, da prihaja v našo naglico,našo nemoč, v našo slabost... Po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem

SVETI NIKOLAJ – MIKLAVŽ


Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je gotovo eden najbolj   priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi okrog in jim prinaša darove - pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas tako močno živa že od otroških let, bolj kakor podoba malokaterega drugega svetnika.

Sveti Nikolaj (grško Νικόλαος: Nikólaos, kar pomeni zmaga ljudstva) se je rodil ob koncu 3. stoletja našega štetja v kraju Patara v Mali Aziji. O smrti ni zanesljivih podatkov. Verjetno je umrl 6. decembra, ker je to tudi njegov godovni dan, letnica pa je sporna (največkrat se omenjajo letnice 326, 345 in 351).

Oče in mati sta mu umrla, ko je bil še precej mlad. Od takrat naprej je zanj skrbel stric. Kot mladenič se je preselil v mesto Mira, kjer ga je stric seznanil s tamkajšnjim škofom. Ta je pomagal mlademu Nikolaju, da se je popolnoma posvetil krščanstvu in ga je tudi posvetil v duhovnika. V tem času je bilo krščanstvo še nezaželeno in tudi Nikolaja so rimske oblasti preganjale, zlasti v času cesarja Dioklecijana in Galerija. Naslednji cesar Licinij je bil do kristjanov bolj toleranten. Ko je na cesarski prestol prišel Konstantin I., pa je bilo krščanstvo deležno še dodatnih ugodnosti.

Pravijo, da je bil Nikolaj sin premožnih staršev, vendar je vse podedovano bogastvo razdal ubogim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Nikolaj tisti, ki obdaruje (pridne) otroke. To se zgodi v noči s 5. na 6. december, ki je Nikolajev godovni dan. Otroci ga poznajo predvsem kot svetega Miklavža.

Sveti Miklavž kot zavetnik in priprošnjik


Poleg mornarjev, trgovcev in popotnikov so se svetemu Nikolaju priporočale zlasti mlade neveste za srečno poroko, kar je gotovo v zvezi s čudežno zgodbo o treh sestrah, ki jih je svetnik rešil sramote in jim pomagal do poštenih ženinov. Je zavetnik splavarjev, mlinarjev in žagarjev, drvarjev. Prav tako je tudi zavetnik revežev, zavetnik otrok, devic, dečkov - zborovskih pevcev, učencev in učiteljev, romarjev in potnikov, ribičev in trgovcev z ribami, kmetov in mesarjev, pekov, trgovcev z žitom in semeni, trgovcev, sodarjev, pivovarjev in izdelovalcev žganja, gostilničarjev in trgovcev z vinom, tkalcev, izdelovalcev trakov in gumbov, trgovcev s čipkami in blagom, delavcev v kamnolomih in kamnosekov, zdravnikov, svečarjev, trgovcev z mešano robo, proizvajalcev in trgovcev s parfumom, odvetnikov, notarjev, sodnikov, zapornikov, gasilcev. Priprošnjik pri nevarnosti poplav in nesreč na morju. Zavetnik proti kraji in za najdbo ukradenih predmetov. Pomočnik pri nepravičnih sodbah in pomočnik v nesreči. (Vir: Wikipedia.org; Kapitelj.com)

NAPOVEDNI KOLEDAR

06. 12.: ob 16h prihod svetega Miklavža na Bregu v cerkvi.

12. do 13. 12.: Celonočno čaščenje sv. Reš. Telesa za vrednote

družine: od 20h do jutranje maše na Bregu.

12. 12.: Duhovna obnova za birmance v župniji Kranj-Zlato Polje od

8:30 do 15h.

13. 12.: Srečanje za člane ŽPS v župniji Besnica.

13. 12.: Začetek leta božjega usmiljenja:

Svetoletna vrata v stolni  cerkvi v Ljubljani ob 16. uri

16. 12.: Priprava na krst za starše in botre na Bregu ob 19. uri.

20. 12.: Brezje: Molitev za duhovne poklice ob 15. uri, maša ob 16. uri.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Svete maše župnije KRANJ – DRULOVKA/BREG

06. december

2015

2. ADVENTNA NEDELJA

Nikolaj (Miklavž), škof

Breg

Drulovka

Drulovka

7:30

9h

10:30

- Pavla Fon

- za župnijo

- Barbara Trilar

07. december

2015

PONEDELJEK

Ambrož, škof

Breg

18h

- Marija Tavčar    (sedmi dan)

08. december

2015

TOREK

Brezm. spočetje Device Marije

Breg

Drulovka

7:30

18h

- po namenu

- Ivanka Hervatin   (s)

09. december

2015

SREDA

Valerija, mučenka

Drulovka

18h

- Ivanka in         Lovro Humer

10. december

2015

ČETRTEK

Loretska Mati Božja

Breg

18h

- Marija Kosec     (Zas.12)

11. december

2015

PETEK

Sabin, škof

Drulovka

18h

-Antonija,  Marijan in Eva Zaletel

12. december

2015

SOBOTA

Devica Marija iz  Guadalupe

Drulovka

18h

-Angela Opara,  obl.

13. december

2015

3. ADVENTNA NEDELJA– nedelja

Lucija,devica mučenka

BregDrulovka

Drulovka

7:309h

10:30

- Jože in Tatjana Kunaver

- za župnijo

-pokojni Reškovi

14. december

2015

PONEDELJEK

Janez od Križa

Breg

18h

- za blagoslov v družini (M.P.)

15. december

2015

TOREK

Antonija,Krizina in druge drinske mučenke

Breg

7:30

- po namenu

16. december

2015

SREDA

Ado, škof

Drulovka

18h

- Pavla Virčič,         obl.

17. december

2015

ČETRTEK

Lazar iz Betanije

Breg

18h

- Pavla Tavčar     (A)

18. december

2015

PETEK

Gatijan,misijonar

Drulovka

18h

-Frančiška in Peter Ramšak

19. december

2015

SOBOTA

Urban V., papež

Drulovka

18h

-Angela Vidmar in Slavko Avsenik

20. december

2015

4. ADVENTNA NEDELJA

Vincencij Romano, duhovnik

Breg

Drulovka


Drulovka

7:30

9h


10:30

-pokojni Kremsar

- Ivanka in Franc Drakslar

-Martina in Viktor Trilar

TRR župnije Kranj-Drulovka/Breg: 2440  0900  4821  587, Reiffeisen bank