Domov Novice Sorško polje Vabilo - Loško je ekološko - maj 2012

Vabilo - Loško je ekološko - maj 2012

PDF natisni E-pošta

VABILO NA PREDAVANJE

V okviru letošnjega okoljskega projekta ''Loško je ekološko'' v ponedeljek, 7. maja 2012 ob 19.00 uri, v Sokolskem domu v sodelovanju z Društvom Sorško polje organiziramo aktualno predavanje z naslovom:

"Pomen ekološko pridelane hrane in pravilne priprave obrokov za človekovo zdravje"

Predavanje Marije Novak, predsednice društva Svetlin bo v ponedeljek, 7.5. ob 19.00 uri v Sokolskem domu - Mestni trg 17, Škofja Loka.


Ga. Marija Novak, bo predstavila negativne vplive ostanke kemičnih substanc v pridelkih konvencionalnega kmetovanja in izdelkih živilske industrije na naše zdravje, prednost ekološko pridelanih živil in možne načine priprave obrokov, da ohranimo čim več pomembnih hranilnih snovi in vitalnih sil življenja.


Kratka vsebina predavanja: Že v davni preteklosti so zdravniki svetovali svojim pacientom naj se zdravo hranijo. Hipokrat, ki je živel v letih 460 – 377 pred našim štetjem, je videl vzroke bolezni v napačnem prehranjevanju in svetoval: vaša hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana.

To pravilo še vedno velja, težko pa ga je upoštevati, ker je problem v kvaliteti hrane, ki nam je na razpolago. Zdrava je lahko naravno – ekološko pridelana, čim manj predelana in pravilno pripravljena hrana, v kateri je ohranjenih kolikor je le mogoče hranilnih snovi in sil življenja, ne vsebuje pa ostankov umetnih gnojil, kemičnih sredstev za zaščito rastlin ter konzervansov in neštetih kemičnih dodatkov, ki jih uporabljajo živilska industrija in prodajalci pred odpremo na dolgi transport. Nobenega dvoma ni, da današnja hrana pogojuje številne bolezni, ki so med ljudmi najbolj razširjene, zato je skrajni čas, da s skupnimi prizadevanji ustvarimo pogoje za pridelavo zdrave hrane in s tem damo možnost vsakemu posamezniku, da lahko s pravilnim prehranjevanjem skrbi za svoje zdravje.


Vstop je prost, vljudno vabljeni!

Jernej Tavčar, PR Služba Občine Škofja Loka