Domov Novice Sorško polje Sorško polje - Približajmo se naravi - predavanje 15.2.2012

Sorško polje - Približajmo se naravi - predavanje 15.2.2012

PDF natisni E-pošta

Sorško polje - cerkev in megliceSorško polje - približajmo se naravi


VABILO

v okviru projekta SORŠKO POLJE – PRIBLIŽAJMO SE NARAVI vabimo vse tiste, ki vam ni vseeno v kakšnem okolju živimo in kakšno hrano uživamo, na četrto predavanje z naslovom:


»KORISTNI ORGANIZMI V KMETIJSTVU IN VRTNARSTVU«


ki bo v sredo, 15. februarja 2012, ob 19. uri, v domu krajevne skupnosti Godešič

 

Kaj so koristni organizmi, kje se uporabljajo, s kakšnim namenom, v kakšnih primerih, nam bo predstavila dr. Marija Gregori, višja predavateljica in raziskovalka na Višji strokovni šoli Biotehniškega centra, ki je aktivno vpeta v predavanja in raziskave s področja koristnih organizmov in agroekosistemov.

Kaj je koristen in kaj škodljiv organizem je zgolj objektivna presoja človeka. Za zatiranje škodljivih organizmov se pogosto uporabljajo pesticidi, ki pa so škodljivi za okolje in ljudi, za pridelovalce pa predstavljajo dodaten strošek. Škodljivci postajajo na pesticide odporni, zato vse več kmetovalcev in vrtnarjev razmišlja o novih pristopih, pri katerih bi se zmanjšali vnosi fitofarmacevtskih sredstev in bi bolj »posnemali« naravne procese. Povezovanje in razumevanje življenjskih ciklov škodljivcev in njihovih naravnih sovražnikov – »koristnih organizmov«, nam omogoča lažje obvladovanje sistema ter kontrolo populacije škodljivcev na način, ki je veliko bolj prijazen do narave in ljudi in kar je najbolj pomembno, je tak način varstva rastlin trajnosten tudi v smislu ohranjanja pridelkov.

Direktor Biotehniškega centra Naklo in ravnatelj Višje strokovne šole BC, mag. Marijan Pogačnik, ki ima bogate izkušnje na področju ekološkega kmetijstva, pa nam bo predstavil različne možnosti izobraževanja in usposabljanja na področju ekološke pridelave na Biotehniškem centru Naklo.

Uvod v predavanje bodo popestrili učenci BC Naklo, zaključek pa bo začinjen z degustacijo ekoloških proizvodov BC Naklo, ter prodajo in degustacijo pridelkov oz. proizvodov, ki jih lahko dobite v njihovi trgovini. Predstavila se bo ekološka kmetija Kozina iz Čirč pri Kranju.

O tem, kaj lahko naredimo za sebe in za okolje – tu, pri nas, za naše Sorško polje, teče beseda v sklopu 6 predavanj, ki potekajo od novembra 2011 do aprila 2012, vsako drugo sredo v mesecu, ob 19. uri v prostorih krajevnih skupnosti na Sorškem polju.

Na sledečih predavanjih bomo govorili še o naslednjih temah:

 

  • o reševanju problemov na domačem vrtu in njivi na ekološki način
  • kakšni so možni ukrepi in postopki, ter o izbiri semen, bo 14.3.2012 ob 19. uri v Zbiljah predavala ga. Fanči Perdih (Amarant),
  • o pomenu ekološko pridelane hrane za človekovo zdravje in o osnovah za pravilno pripravo obrokov bo 11.4.2012 ob 19. uri v Stražišču predavala ga. Marija Novak, predsednica društva Svetlin.

 

Na posameznih predavanjih predstavljamo okoliške ekološke kmetije, uvod v predavanja vedno popestrimo tudi s krajšim kulturnim programom.

Prav vsi – kmetje, vrtičkarji in potrošniki ste vabljeni na vsa naslednja predavanja (vabila so objavljena na spletnih straneh krajevnih skupnosti, v tiskanih medijih, koledarjih prireditev, oglasnih mestih in nekaterih elektronskih medijih na območju Sorškega polja) , pa tudi k sodelovanju pri organizaciji predavanj in drugih aktivnosti. S skupnimi močmi želimo ustvarjati boljše možnosti za zdravo življenje v našem okolju in pristnejše sožitje z naravo, ter spodbuditi k tesnejšemu sodelovanju krajane celotnega območja,

ki obkroža Sorško polje. V sklopu projekta želimo omogočiti tudi dostop do novic »Skupaj za zdravje človeka in narave«, ki jih že lahko dobite v vrtcih: Bitnje, Orehek in Mavčiče, OŠ Orehek, prodajalni kmetije pr`Gregorc v Prašah, frizerskem salonu Ostriženi Nace v Mavčičah, v Smrekca centru v Žabnici, Kmetijski trgovini Cegnar v Virmašah in trgovini Zuja na Meji (prosim, da mi sporočite možne lokacije še v ostalih krajevnih skupnostih).

Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje dela stroškov organizacije predavanj.

Za morebitne predloge in pomoč pri organizaciji pokličite 041 348 199 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. oz. 031 605 015, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Vabijo krajevne skupnosti z območja Sorškega polja