Domov Novice Sorško polje Sorško polje - Približajmo se naravi - predavanje 14.3.2012

Sorško polje - Približajmo se naravi - predavanje 14.3.2012

PDF natisni E-pošta

Sorško polje - cerkev in megliceSorško polje - približajmo se naravi


VABILO

 

v okviru projekta SORŠKO POLJE – PRIBLIŽAJMO SE NARAVI

 

 

vabimo vse tiste, ki vam ni vseeno v kakšnem okolju živimo in kakšno hrano uživamo, na peto predavanje z naslovom:

 

REŠEVANJE PROBLEMOV NA NJIVI IN DOMAČEM VRTU NA EKOLOŠKI NAČIN – UKREPI IN POSTOPKI, TER IZBIRA SEMENA

 

ki bo v sredo, 14. marca 2012, ob 19. uri,

v osnovni šoli Medvode

 

 

Predavala bo ga. FANČI PERDIH, ki pomaga ohranjati avtohtona slovenska semena in je vodja edine slovenske ekološke semenarske hiše Amarant, ki se od leta 2007 ukvarja s pridelavo ekoloških semen zelenjadnic in delno zelišč – semena bo možno kupiti po predavanju. Predavanje bo namenjeno vsem, ki želite pridelati zelenjavo in poljščine na naraven način. Izvedeli boste, kako obdelati zemljo in negovati rastline, da bodo le-te dobro obrodile zdrave plodove. Pripravite tudi vprašanja. Uvod v predavanje bo popestril Mešani oktet Lipa iz Sore, zaključek pa bo začinjen z degustacijo ekoloških proizvodov BC Naklo in čajev ekološke kmetije Grilc iz Šenturške Gore. Predstavila se bo tudi ekološka kmetija Primoža Krišlja iz Hotemaž.

O tem, kaj lahko naredimo za sebe in za okolje – tu, pri nas, za naše Sorško polje, teče beseda v sklopu 6 predavanj, ki potekajo od novembra 2011 do aprila 2012, vsako drugo sredo v mesecu, ob 19. uri v prostorih krajevnih skupnosti na Sorškem polju. Na šestem predavanju, ki bo 11. aprila 2012, ob 19. uri v Stražišču, bomo govorili o pomenu ekološko pridelane hrane za človekovo zdravje in o osnovah za pravilno pripravo obrokov. O tem bo predavala ga. Marija Novak, predsednica društva Svetlin.

Na posameznih predavanjih predstavljamo okoliške ekološke kmetije, uvod v predavanja vedno popestrimo tudi s krajšim kulturnim programom. Prav vsi – kmetje, vrtičkarji in potrošniki ste vabljeni na vsa naslednja predavanja (vabila so objavljena na spletnih straneh krajevnih skupnosti, v tiskanih medijih, koledarjih prireditev, oglasnih mestih in nekaterih elektronskih medijih na območju Sorškega polja), pa tudi k sodelovanju pri organizaciji predavanj in drugih aktivnosti. S skupnimi močmi želimo ustvarjati boljše možnosti za zdravo življenje v našem okolju in pristnejše sožitje z naravo, ter spodbuditi k tesnejšemu sodelovanju krajane celotnega območja, ki obkroža Sorško polje.

V sklopu projekta želimo omogočiti tudi dostop do novic »Skupaj za zdravje človeka in narave«, ki jih lahko dobite: v vrtcih Bitnje, Orehek in Mavčiče, OŠ Orehek in OŠ Medvode, prodajalni kmetije pr`Gregorc v Prašah, frizerskem salonu Ostriženi Nace v Mavčičah, trgovini Mercator v Retečah in Zbiljah, dvorani KS in bifeju športnega društva Kondor v Godešiču, Sivki in KZ na Trati, kmetijski trgovini Cegnar v Virmašah, Smrekca centru v Žabnici, KUD Bitnje, v trgovini Mak in knjižnici v Stražišču, trgovini Zuja in turistični kmetiji Na poljani na Meji, ter KZ in KGZS v Medvodah.

V marcu bomo pričeli z aktivnostmi na skupnem ekološkem in permakulturnem vrtu Prašah. Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje dela stroškov organizacije predavanj in vzpostavitev skupnega ekološkega in permakulturnega vrta v Prašah. Za morebitne predloge in pomoč pri organizaciji pokličite  041 348 199 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. oz. 031 605 015, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Vabijo krajevne skupnosti z območja Sorškega polja