Domov Novice Sorško polje Sorško polje - Približajmo se naravi

Sorško polje - Približajmo se naravi

PDF natisni E-pošta

 

Vabilo na 1. predavanje - ga. Bavec

 

Bi radi slišali, kam vse to pelje?

Kaj nas čaka v prihodnosti?

Kaj lahko naredimo za okolje, v katerem živimo – Sorško polje?

Kaj lahko naredimo za svoje zdravje?

Če vam po glavi rojijo podobna vprašanja kot meni, vas vabim, da se nam pridružite na predavanjih, ki jih za vas organiziramo v prostorih krajevnih skupnosti na območju Sorškega polja.

Mediji nas vsak dan bombardirajo z dogodki iz celega sveta, zato se preveč ukvarjamo s katastrofami in težavami drugih ljudi po svetu, na sebe in okolje okrog nas pa pozabljamo. Polni smo idej, kaj bi bilo lahko bolje, če bi drugi kaj drugače naredili ali se drugače odločili.

Pozabljamo pa, da smo soodgovorni za marsikaj, kar nam zdaj ni všeč in da se moramo prav vsi vključiti v spreminjanje razmer, ki nam ne odgovarjajo. Vsak lahko pri sebi naredi kako spremembo v korist boljšega zdravja zase in za

družino, za bolj naravno pridelovanje hrane v vrtu ali na polju, da ohranimo zdravo zemljo, vodo in zrak. S svojim zgledom pritegnemo sčasoma še druge in več ko nas bo, bolj se bo slišal naš glas, posnemovalcev bo več in več in po naravnih zakonitostih tako iz malega raste veliko.

O tem, kaj lahko naredimo za sebe in za okolje – tu, pri nas, za naše Sorško polje, bomo govorili v sklopu 6 predavanj, ki bodo potekala od novembra 2011 do aprila 2012, vsako drugo sredo v mesecu, ob 19. uri v prostorih

krajevnih skupnosti na Sorškem polju.

Prvo predavanje z naslovom

»Trajnostni vidiki kmetijstva v Sloveniji (in na Sorškem polju) včeraj, danes, jutri«

bo v sredo, 9.11.2011, ob 19. uri, v prostorih Gasilskega društva Mavčiče v Mavčičah 69.

 

Z okoljskimi vplivi kmetijstva, vplivom načina kmetijske pridelave na kakovost hrane in možnostmi izbire potrošnikov in pridelovalcev/rejcev v prihodnje nas bo seznanila redna profesorica dr. Martina Bavec, univ. dipl. inž. kmetijstva s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Dr. Martina Bavec je v zadnjih dvajsetih letih osnovala in oblikovala razvoj na področju ekološkega kmetijstva v Sloveniji, ter sosednjih državah. Aktivno spodbuja ekološko kmetijstvo s posebnim poudarkom na zelenjadarstvu.

Tekom ciklusa predavanj do aprila 2012 bomo govorili o naslednjih temah:

 

  • o postopku pridobitve statusa ekološkega pridelovalca, certifikaciji in subvencijah,
  • ali lahko verjamemo, da je hrana, ki jo kupujemo, res pridelana ekološko,
  • o biodinamični pridelavi in predelavi hrane - vrtnin, poljščin, mesa, zelišč,
  • o semenih – zakaj izbrati ekološka semena?
  • o aktivnostih na Biotehniškem centru Naklo
  • o aktivnostih kmetijsko svetovalne službe na področju ekološke pridelave,
  • o pomenu ekološko pridelane hrane za človekovo zdravje
  • predstavitev okoliških ekoloških kmetij
  • potrebnih vložkih,

 

Prav vsi – kmetje, vrtičkarji in potrošniki ste vabljeni na prvo in vsa naslednja predavanja (vabila bomo pošiljali sproti, objavljena bodo tudi na spletnih straneh vaših krajevnih skupnosti), pa tudi k sodelovanju pri organizaciji predavanj in drugih aktivnosti. S skupnimi močmi želimo ustvarjati boljše možnosti za zdravo življenje v našem okolju in pristnejše sožitje z naravo, ter spodbuditi k tesnejšemu sodelovanju krajane celotnega območja, ki obkroža Sorško polje.

Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje stroškov organizacije predavanj.

Za morebitne predloge in pomoč pri organizaciji pokličite 041 348 199 Matjaž.

 

Krajevne skupnosti na območju Sorškega polja