Zgodovina BK Zarica

PDF natisni E-pošta

Tags: balinanje | igrišče | orehek | šport | zarica | zgodovina

 

Pisalo se je leto 1982, ko se je porodila ideja o izgradnji novega igrišča za balinanje. Lokacija je bila določena ob glavni cesti pri bivši mladinski sobi. Na pobudo najbolj zagnanih sokrajanov  (Mezeg Ivana, Pravst Janeza, Suhadolnik Franca in drugih) je zraslo lepo dvostezno igrišče. Da se je to naredilo, je bilo potrebno zelo veliko prostovoljnih delovnih ur. Da bi klub dejansko zaživel, se je bilo treba včlaniti v Balinarsko zvezo Slovenije oz.  Območno Balinarsko zvezo Gorenjske, kjer igramo še danes.

Tekmovalno je klub dosegal lepe rezultate, tako na skupnem, kot tudi na posamičnem področju. Osvojili smo veliko pokalov na turnirjih in tudi v ligi nam je šlo dobro. Klub je iz leta v leto lepo napredoval, saj je bilo število članov vsako leto večje. Leta 1995 smo  položili asfaltno podlago na igrišče, da bi izboljšali pogoje za igranje. V okviru krajevnega praznika je klub vsako leto organiziral balinarski turnir, ob igrišču pa se je izvajalo tudi tekmovanje v streljanju in kegljanju.

Ob igrišču je zrasla manjša brunarica, v kateri smo se družili tako člani kot tudi ostali krajani. Za najmlajše smo poskrbeli s peskovnikom in gugalnico, za malo starejše pa smo imeli na voljo nekaj miz pod zelo košatimi drevesi, kar je bilo še posebej dobrodošlo v poletni vročini. Po denacionalizaciji se je nad klub zgrnilo kar nekaj črnih oblakov. Obvestilo in zahteva novega lastnika, da lokacijo zapustimo, je bila za člane zelo žalostna. Tako smo v jeseni leta 2004 morali igrišče in brunarico podreti.

Da imamo voljo, smo člani dokazali že večkrat. Kljub temu, da smo bili brez igrišča smo še vedno nastopali v II. Gorenjski ligi. Za domače igrišče smo uporabljali stezi v Bitnjah in Stražišču, za kar smo prijateljem zelo hvaležni. Volja do balinanja je malo padla, saj nam je medtem umrlo tudi nekaj pomembnih članov. Rezultati so bili tudi temu primerni.

Leta 2008 pa so se začeli prvi koraki v smeri izgradnje novega igrišča v Športnem parku Zarica. Na pomoč je priskočila MO Kranj, ki je zagotovila določena sredstva za izgradnjo. Preko zunanjega izvajalca je bilo v jeseni zgrajeno asfaltno dvostezno igrišče. Spomladi letošnjega leta, pa smo člani zopet zavihali rokave in do poletja pripravili igrišče za registracijo. Potrebno je bilo napeljati električne vode, ozemljitvene vode, izdelati luči in ograjo, priklopiti se na elektro omrežje. Vse to nam ne bi uspelo brez pomoči donatorjev, KS Orehek-Drulovka, g. Vodan Mirota in drugih.

Ob krajevnem prazniku smo tako tudi uradno odprli igrišče za vse ljubitelje balinanja. Želimo si, da bi klub deloval nemoteno še naprej, zato vabljeni vsi, ki vas tovrstni šport zanima, da se nam pridružite.