Domov Novice Novice Zahteva za ureditev odseka ceste Kranj-Ljubljana

Zahteva za ureditev odseka ceste Kranj-Ljubljana

PDF natisni E-pošta

Zadeva: D-1/2014

Datum: 10. 1. 2014

 

g. Mohor Bogataj, Župan

Mestna občina Kranj

Slovenski trg 1

4000 Kranj

 

ZadevaZAHTEVA ZA UREDITEV ODSEKA REGIONALNE CESTE KRANJ-LJUBLJANA NA OBMOČJU KRIŽIŠČA NA OREHKU

 

Spoštovani!

 

Dne 20. decembra 2013 je v hudi prometni nesreči umrl naš  sokrajan, in sicer na cestnem odseku regionalne ceste Kranj – Ljubljana na Orehku na križišču z Ljubljansko cesto, ko je prečkal omenjeno cesto z namenom, da pride na avtobusno postajo v smeri proti Ljubljani.

 

Naš krajan Gregor Rožman je bil priča dogodku, ki ga je pretresla tako kot vse nas krajane. G. Rožman je že seznanil  najbolj odgovorne deležnike in sicer  Mestno občino Kranj in Direkcijo za državne ceste (v nadaljevanju DRSC), obveščena pa je bila tudi agencija za varnost prometa,  na nevarnost tega cestnega odseka.

 

Poleg tega sta naša svetnika v Mestni občini Kranj ga. Nataša Robežnik in mag. Andrej Šušteršič že večkrat opozarjala pristojne na občini in tudi mestni svet, da se pristopi k ustrezni rešitvi, vendar je bil vedno odgovor, da ni denarja oziroma, da je zato pristojna DRSC, ki  pa ni pristala na nikakršno spremembo na tem odseku. Njeno mnenje je bilo, da omejitve hitrosti ne morejo biti manjše za tako kategorijo ceste, prav tako pa bi za označitev  prehodov bile potrebne študije (na isti cesti je na relaciji Medno- Stanežiče, urejen prehod preko ceste, je pa ta osvetljen in hitrost zmanjšana na 60 km na uro). Torej gre za dve merili eno za Ljubljano, drugo za Kranj.

 

Prometna študija na tem delu  je zastarela, saj se je promet na tem odseku povečal, prav tako pa število občanov. Veliko krajanov, ki so zaposleni v Medvodah in Ljubljani prečka ta cestni odsek zjutraj, ko gredo v službo in zvečer ko se vračajo, veliko pa je tu dijakov in študentov.

 

Ob regionalni cesti v smeri Kranja je postajališče neoznačeno, čez cesto se nahaja avtobusno postajališče, ki ga od cestišča loči odstavni pas. Postajališči med seboj  nista povezani s prehodom za pešce, ni ustreznih svetlobnih znakov. Javne razsvetljave ni, ob jutrih je križišče, na katerem se nahajata postajališči, temno kot v rogu. Običajno je na tem delu ob jutrih tudi zelo gosta megla, ki vidljivost še dodatno poslabša. Dodatno je na tem delu regionalne ceste omejitev hitrosti 70 km/h, čeprav je do prometnega znaka, ki nakazuje konec naselja, nekaj sto metrov. Prometna nesreča s smrtnim izidom je bila v bistvu zgolj vprašanje časa. Treba pa je povedati, da so bile na tem delu že nesreče z smrtnim izidom in več prometnih nesreč z materialno škodo (podatke lahko preverite na policijski postaji Kranj).

 

Tudi  avtobus, kateri ustavi našim krajanom na avtobusni postaji, ki se pripeljejo iz Ljubljane, le ti izstopajo iz avtobusa direktno na vozišče ceste, ki pelje v samo vas Orehek, s  tem pa lahko pride do nepredvidljivih posledic in nevarnost, da katerega od izstopajočih potnikov povozi avtomobil, ki pripelje iz Ljubljane in zavija v samo vas.

 

Prav tako je problem prepoved zavijanja levo udeležencem v prometu, ki pripeljejo po regionalni cesti iz smeri Kranja, ki je sedaj prepovedano, vendar je na dan več kot 100 kršitev in s tem tudi nevarnost naletov. Če gre za toliko kršitev je seveda to zavijanje potrebno urediti varno s  primerno signalizacijo. (kajti prepoved ni rešitev, prav tako pa ne moremo pričakovati stalen nadzor policistov na tem delu).

 

Drug problem je nastal z asfaltiranjem poti proti Žabnici (ob železnici)  kjer je  ta pot postala rekreacijska pot za naše krajane in veliko drugih občanov mestne občine Kranj, ki regionalno cesto tam prečkajo peš, s  kolesi, rolerji….. in tu je  omejitev hitrosti 90 km na uro, ker so znaki, ki označujejo Kranj postavljeni nižje 70 m in od tam je omejitev hitrosti 70 km na uro in ta se nadaljuje tudi preko omenjene avtobusne postaje. Rolkarji in kolesarji zaradi slabe makadamske poti zato zapeljejo kar na regionalno cesto in s tem ogrožajo sebe in druge.

 

Da zavarujemo zdravje in življenje naših krajanov in drugih udeležencev v prometu, na podlagi zgoraj navedenih dejstev zahtevamo od pristojnih, da takoj pristopite k reševanju te problematike in sicer takoj:

1. da se na omenjenem odseku regionalne ceste Kranj- Ljubljana uredi omejitev hitrosti,

2. da se uredi osvetlitev  z ustreznimi svetlobnimi znaki, priključeni na električno omrežje oziroma z solarno energijo,

3. da se označita dva prehoda za pešce,

4. da se označijo primerne talne označbe na samem križišču in

5. da se zagotovi varen izstop potnikov na avtobusni postaji, ki se pripeljejo iz strani Ljubljane.

 

V drugem delu pa:

1. da se zgradi ustrezno krožišče, križišče ali otok, ki bo omejeval višje hitrosti  in omogočal voznikom, ki pripeljejo iz strani Kranja tudi zavijanje levo v vas, kjer je sedaj prepovedano,

2. da se postavijo ustrezna pokrita postajališča na obeh straneh, na postajališču proti Ljubljani pa ob tem tudi prostor za kolesa,

3. da se asfaltira pot od avtobusnega postajališča, do prehoda na rekreacijsko pot proti Žabnici.

 

Prosimo vas da nas o vseh vaših aktivnostih sprotno obveščate. Pri tem smo pripravljeni tudi mi sodelovati.  V krajevni skupnosti smo imenovali delovno skupino, ki bo spremljala reševanje omenjene problematike in obveščala vodstvo krajevne skupnosti. Na podlagi ugotovitev pa bodo sledile ustrezne aktivnosti za zagotovitev primerne varnost vseh nas.

 

Lepo pozdravljeni!

 

Predsednik Sveta Krajevne skupnosti

Orehek Drulovka

Marjan Fajfar